Πρόγραμμα εκδρομής Θεσ/νίκης– Καστοριάς– Φλώρινας – Πρεσπών

1Η ΜΕΡΑ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Πρωινή αναχώρηση στις 06:30 από το ναό μας, με προορισμό την Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ολιγόλεπτη ξεκούραση. Άφιξη και προσκύνημα στην Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, του οποίου τα λείψανα βρίσκονται στο Καθολικό της Μονής. Στη Μονή υπάρχει και ο τάφος του Αγίου Γέροντος Παϊσίου. Αναχώρηση και άφιξη στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα. Τακτοποίηση στα δωμάτια, στο 3 αστέρων ξενοδοχείο Εgnatia Hotel. Ελεύθερος χρόνος στη Θεσσαλονίκη.

2Η ΜΕΡΑ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και στην συνέχεια αναχώρηση για Καστοριά. Επίσκεψη στην Ιερά Μονή γενεθλίου της Θεοτόκου στην Κλεισούρα οι οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 970 μέτρων με μια καταπληκτική θέα ενός ορεινού όγκου γύρω της, στα όρια τριών νομών, Καστοριάς, Φλωρίνης και Κοζάνης. Την ιστορία της Μονής σημάδεψε με την παρουσία της ως ασκήτρια η Γερόντισσα Σοφία εκ του Πόντου (1927-1974). Κατετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας την 4η Οκτωβρίου 2011. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε στην πόλη της Καστοριάς και επισκεπτόμαστε το μοναστήρι, του 12ου αιώνος, της Μαυριώτισσας χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου είναι οι εξωτερικές του τοιχογραφίες κάτι που ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο στη βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αφού προσκυνήσουμε θα επισκεφτούμε το σπήλαιο του δράκου της Καστοριάς το οποίο  βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης. Στο εσωτερικό του σπηλαίου του Δράκου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus). Ακολούθως θα επισκεφθούμε  το λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, ο οποίος μαρτυρά πως η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια και θα ξεναγηθούμε στο εκεί υπαίθριο οικομουσείο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας EUROPA HOTEL και έπειτα ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην πόλη της Καστοριάς και γεύμα ελεύθερο.

 

3Η ΜΕΡΑ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και στην συνέχεια αναχώρηση για Φλώρινα και Πρέσπες μέσα από μια υπέροχη διαδρομή. Επίσκεψη σε  παραλίμνια χωριά τα οποία αποτελούν προστατευόμενους παραδοσιακούς οικισμούς του Δρυμού. Η Μικρή Πρέσπα και το νησάκι που υπάρχει στο κέντρο της, ο Άγιος Αχίλλειος, καθώς και συγκεκριμένες παραλίμνιες εκτάσεις, δίνουν στον Δρυμό την ταυτότητα ενός μοναδικού υγρότοπου, ο οποίος προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar.  Ο υγρότοπος της Πρέσπας αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας. Φαγητό εκεί και αρκετός ελεύθερος χρόνος για περιηγήσεις. Επιστροφή στην Καστόρια. Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος στην πόλη της Καστοριάς.

4Η ΜΕΡΑ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και στην συνέχεια τακτοποιούμε τα πράγματά μας στο πούλμαν. Επισκεπτόμαστε το Ενυδρείο της Καστοριάς το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανιών. Μετά την εκεί ξενάγηση κατευθυνόμαστε στο Μέτσοβο. Στο Μέτσοβο προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και στην συνέχεια ελεύθερος χρόνος για βόλτα και γεύμα εκεί. Αναχώρηση για Χαϊδάρι με ενδιάμεσες στάσεις. Άφιξη στο Χαϊδάρι αργά το απόγευμα.